WordPress Hero

Historie WEDOS

WEDOS aneb Na vrchol během 10 let

Stránky, které se zobrazují po kliknutí na ikonku prohlížeče představují jen pomyslnou špičku ledovce. Jde o viditelný vrcholek práce, která se ukrývá hlavně v mnohdy nepřehledných změtích kódů, skriptů a příkazů. Na začátku toho všeho stojí webhosting, tedy prostor na serveru, kde je možné ony stránky vůbec vystavět. A právě v této oblasti exceluje firma, která teprve letos oslaví své 10. výročí – WEDOS.

Webhosting z Hluboké

Dějiny společnosti WEDOS se začaly psát roku 2010 v jihočeském městě Hluboká nad Vltavou. Na první pohled nicneříkající název vznikl jednoduše z prvních písmen spojení WEbhosting, DOmény, Servery. O její zrod se zasloužil úspěšný podnikatel Josef Grill, který již dříve ve stejném oboru zažil úspěch s projektem FORPSI (za kterým dnes v ČR stojí společnost INTERNET a.s.). Získané zkušenosti mu umožnily vstoupit do téže řeky ještě dravěji a s větším úspěchem než poprvé. 

Možná si ještě stále kladete otázku: Čím se vlastně WEDOS zabývá? Jak již napovídají slova, z nichž vznikl název, nabízí svým zákazníkům webhosting a s ním spojené služby. Za stanovený poplatek si můžete pronajmout prostor na serveru pro vybudování vlastních webových stránek či zaregistrovat českou, slovenskou, polskou nebo mezinárodní doménu. Komunikaci s klienty potom usnadní praktické e-mailové schránky k zákaznickým účtům.

Jak se stát jedničkou na trhu za 31 měsíců

Nutno podotknout, že společnost WEDOS vstoupila na trh jako velká voda. Přípravu prvního datového centra provázela marketingová kampaň stylizovaná do podoby jakési reality show. V ní mohli diváci sledovat průběh výstavby a instalaci technologií takřka v přímém přenosu. 

Kombinace marketingu a vysoké úrovně poskytovaných služeb vyšvihla WEDOS na pozici české jedničky v oblasti poskytování webhostingu. Stalo se tak za pouhých 31 měsíců její existence, v dubnu 2013. O pouhý měsíc později firma oznámila, že provozuje také největší počet mailhostingů. 

Poslední významný úspěch se datuje na počátek roku 2019, kdy se WEDOS stal největším registrátorem CZ domén u nás. Tuto pozici sice v průběhu roku ztratil ve prospěch svého konkurenta INTERNET.CZ (FORPSI), stále patří mezi největší hráče na trhu a nezdá se, že by se na tom něco v nejbližší době změnilo. 

U ostatních služeb si dominanci s přehledem udržuje a v současné době poskytuje komplexní služby největšímu počtu klientů ze všech českých poskytovatelů webhostingu. Za úspěchem stojí zejména neustálá snaha o inovace. Svědčí o tom i výstavba nového datacentra a úprava stávajících prostor. Daří se držet ceny na rozumné hladině při současném zajištění nejvyšší úrovně poskytovaných služeb.

Čísla, čísla a zase čísla

Udělaly na vás informace předcházejících odstavců dojem, ale přeci jen postrádáte konkrétnější představu? Nedovedete si představit, kolik domén a zákazníků je zapotřebí k dosažení pozice lídra trhu? Pojďme se nyní společně podívat na tvrdá data v podobě čísel. Podotýkáme, že nepocházejí pouze z oficiální prezentace samotné společnosti WEDOS, ale potvrzují je i autority v oblasti sběru dat a internetové kontroly:

  • Jedno datacentrum funguje, druhé čeká na kolaudaci, třetí se připravuje 
  • 265 920 registrovaných zákazníků
  • 263 000 domén .cz
  • 338 000 domén celkem
  • 1 500 fyzických serverů
  • 222 dedikovaných serverů

Ne všechno je o webhostingu – ostatní aktivity WEDOS

Hlavní prioritu společnosti WEDOS pochopitelně představují investice do dalšího rozvoje stávajících kapacit, případně budování nových. S úspěšným podnikáním je ovšem neodmyslitelně spjat i sponzoring nejrůznějších akcí a charita, případně vzdělávání a podpora začátečníků na jejich trnité cestě. O tom všem pojednáváme na následujících řádcích.

Sponzorství nerovná se vždy dar

WEDOS na svých stránkách předem informuje potenciální zájemce o tom, že sponzoruje ve velmi omezené míře a soustředí se jen na vybranou škálu aktivit. Kupříkladu zcela vylučuje podporu jednotlivců a uzavřených komunit. Cílí výhradně na promyšlené charitativní počiny a komerční projekty zaměřené na širokou veřejnost. Ani u nich však není žádná jistota úspěchu, neboť firma podrobuje všechny získané informace zevrubné analýze. 

Slevy? Kontakty? Finanční plnění? Omyl. Sponzorství ze strany WEDOS spočívá téměř výhradně v bezplatném poskytnutí webhostingu a dalších služeb. Nepovažuje-li společnost daný projekt za dostatečně atraktivní, odkazuje zájemce na svůj provizní systém. Nutno podotknout, že nabízí poměrně velkorysou provizi ve výši 50 %. 

A co dále? V rámci akce dresy WEDOS, která probíhala v roce 2016, věnovala firma 200 sportovních sad amatérským klubům po celé republice. Prostřednictvím větších dobrovolných aktivit firma pracuje na svém dobrém jménu, ale také přináší prospěch těm, kteří jej potřebují nejvíce.

Energie ukrytá v drinku WEDOS

Co takhle dát si nějaký ten energetický drink a posílit se před náročnou směnou? Počátkem roku 2019 představil WEDOS Energy, vlastní nápoj určený programátorům, grafikům a dalším osobám činným v oblasti IT. Slouží jako pozornost obchodním partnerům a dlouholetým klientům, stejně jako dárek pro nové zájemce o webhosting. Drink lze taktéž zakoupit prostřednictvím webových stránek či v provozovnách smluvních partnerů. 

WEDOS Energy má své pevné místo na konferencích a workshopech týkajících se oboru IT. Jeho prostřednictvím se společnost dostává do podvědomí expertů a postupně rozšiřuje okruh svých podporovatelů. Pozitivní recenze navíc pomáhají dostat drink do prodeje i mimo prostředí „ajťáků“.

Hlavně nezapomínat na podporu ostatních – WEDOS Help

Vytvořili jste si webové stránky a tápete při jejich správě? Nejste si jisti, jak správně vložit příspěvek do WordPressu? Ztrácíte se v nejrůznějších pokročilejších funkcích? Právě vám jsou určeny stránky help.wedos.cz, kde naleznete odpovědi nejen na tyto otázky. 

Hlavní úkol webu spočívá v poskytování informací nadšeným začátečníkům i nejistým odborníkům. Slouží jako databáze návodů, tipů a odpovědí na otázky, které pomohou vyřešit nejeden palčivý problém. Nemusíte tak zdlouhavě hledat řešení na internetu a další minuty trávit ověřováním jeho správnosti, stačí navštívit jediný praktický web. Správnost informací zajišťuje odborný personál společnosti, který v případě potřeby přispívá do diskuze nějakou tou radou nebo návodem. 

WEDOS tímto počinem jednak pomáhá snížit množství dotazů, které by jinak směřovaly na zákaznickou podporu, jednak se aktivně podílí na edukaci a kultivaci odborného publika. Kdo ví, zda se mezi dotazovateli nachází budoucí odborník v oblasti IT, který může firmě pomoci v jejím růstu?

Zdroje:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..