WordPress Hero

WEDOS datacentra

Základ úspěchu – WEDOS datacentra

Raketový úspěch společnosti WEDOS spočívá v poskytování kvalitních služeb za rozumnou cenu. Jak toho ovšem dosáhnout v oblasti rychle se rozvíjejících informačních technologií? U firmy WEDOS se o vše stará datacentrum, jež zastřešuje servery a veškerou klíčovou infrastrukturu. V průběhu roku 2020 by mělo dojít ke kolaudaci budovy druhého datacentra. A že to ještě není všechno, zjistíte na následujících řádcích…

Datové centrum 1 – „Bunkr“

Označení „Bunkr“ není v tomto případě pouhou přezdívkou, ale připomínkou nedávné historie. Budova na strategickém místě Hluboké nad Vltavou skutečně dříve sloužila jako kryt civilní obrany. V roce 2010 hrála hlavní roli v „reality show“, marketingové kampani WEDOS, která zájemce seznamovala s procesem přestavby až po slavnostní uvedení do provozu. Roku 2018 potom prošla modernizací za 18 milionů Kč, aby nadále splňovala ta nejpřísnější měřítka.

„Bunkr“ se pyšní rozlohou 440 m2 a zhruba stejně velkým zázemím. Kapacita činí 160 rackových skříní se 6 000 servery při plném zaplnění. Skutečný počet zařízení je ovšem o mnoho menší vlivem bezpečnostních předpisů a potřeb. Připojení k internetu o síle 300 Gbps zajišťují dva různí dodavatelé prostřednictvím tří tras. 

Zajímavostí je, že v datacentru slouží vždy alespoň dva zaměstnanci firmy, připraveni zasáhnout v případě nutnosti. Všichni významní pracovníci bydlí v Hluboké nad Vltavou či maximálně 5 minut od datového centra. Společnost takto zajišťuje dostupnost služeb a rychlé opravy v případě technického selhání.

Datové centrum 2 – „Trezor“

Když se ukázalo, že WEDOS zažije obrovský úspěch, začala se připravovat výstavba druhého datového centra označovaného jako Trezor. Práce u rýsovacího prkna započaly roku 2014 a slavnostního otevření by se mělo dočkat v průběhu léta 2020. Svou podobou se jedná o naprosto unikátní projekt, o čemž svědčí i úsilí o nejvyšší certifikaci TIER IV Operational Sustainability od Uptime Institute. Jejím ziskem by se datacentrum zařadilo mezi pouhých 10 institucí svého typu na světě.

„Trezor“ je specifický hned v několika ohledech. Maximální kapacita by měla dostačovat pro umístění až 10 000 serverů, ačkoliv reálné číslo bude opět o něco nižší. Za unikátní lze považovat i systém chlazení v podobě kombinace olejové lázně a vody. Generované teplo bude odváděno prostřednictvím vodního okruhu a dále zužitkováno pro potřeby městského bazénu – venkovního koupaliště. A co takhle vyhřívané parkoviště? Budiž. Zaměstnanci datového centra nebudou muset v zimních měsících řešit odklízení sněhu.

S ohledem na snahy o zisk certifikace kvality bude centrum samotné splňovat nejnáročnější bezpečnostní kritéria. Jde kupříkladu o protipožární dveře s 90minutovou odolností, samozhášivé kabely nebo nehořlavá nerezová světla krytá nerozbitným sklem. Jak společnost sama upozorňuje, většinu těchto řešení vyrábí na míru pouze několik dílen na světě.

Datové centrum 3 – Hymna budoucnosti

Usnutí na vavřínech vždy znamená v podnikání riziko. U společnosti WEDOS zatím nic podobného nehrozí, a tak již nyní připravuje datové centrum s pořadovým číslem 3. Firma zakoupila hektarový pozemek, kam umístí 52 racků se servery. Třetí datacentrum bude určeno pro umístění dedikovaných serverů a uložiště WEDOS Cloud, které musí být spravováno alespoň ze dvou lokalit. Již nyní ovšem společnost avizuje, že pro potřeby DC 3 nebude usilovat o zisk žádné elitní certifikace a bude se soustředit na výstavbu kvalitního, standardně vybaveného, centra.

Zdroje:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..